Hormonen
In de eerste tien tot twaalf levensjaren van een kind groeien de primaire geslachtskenmerken gewoon met het lichaam mee. De geslachtsorganen zijn in deze levensfase nog niet bruikbaar voor de voortplanting.
Tussen het tiende en twaalfde levensjaar neemt in korte tijd de productie van twee hormonen toe. Dat zijn FSH (follikelstimulerend hormoon) en LH (luteïniserend hormoon). Ze worden geproduceerd door de hypofyse, een kleine hormoonklier die een onderdeel van de hersenen vormt.

Doorsnede van de hersenen met de hypofyse aangeduid.
FSH en LH hebben invloed op de vorming van drie andere hormonen: oestrogeen en progesteron bij de vrouw en testosteron bij de man. We noemen deze hormonen geslachtshormonen, omdat ze in de geslachtsorganen worden gevormd. Bij de vrouw worden oestrogeen en progesteron door bepaalde cellen in de eierstokken gemaakt. Bij de man maken bepaalde cellen in de teelballen het testosteron. De geslachtshormonen stimuleren de groei en ontwikkeling van de geslachtsorganen. Bij vrouwen hebben FSH en LH een belangrijke rol bij de menstruatiecyclus.
We maken wel onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke geslachtshormonen, maar alle drie de hormonen worden zowel bij meisjes/vrouwen als bij jongens/mannen geproduceerd. Ze zijn bij beide geslachten nodig voor de ontwikkeling, groei en werking van de geslachtsorganen, die daardoor bruikbaar worden voor de voortplanting (bouw en werking van de geslachtsorganen worden later besproken).
Een toename van de hoeveelheid testosteron in je lichaam heeft vaak een vervelende bijwerking: je kunt er acne (puistjes) van krijgen. Dit zijn talgkliertjes in je huid die door overmatige talgproductie verstopt en soms ontstoken zijn geraakt. Testosteron zorgt namelijk ook voor een toename van de talgproductie.

Acne (puistjes), het gevolg van testosteron-toename in je lichaam
Omdat jongens meer testosteron produceren dan meisjes, zullen zij vaker last hebben van acne.
Tijdens de puberteit is er ook een tijdelijke toename van de productie van het hormoon GH (groeihormoon). Dit hormoon veroorzaakt dat je lichaam gedurende een paar jaar een zogenoemde groeispurt doormaakt. Je wordt een heel stuk langer. Aan het eind van de puberteit bereik je bijna je volwassen lengte. Voor meisjes is dit rond hun 16de levensjaar, voor jongens rond hun 17de levensjaar.
Maak jouw eigen website met JouwWeb